Sofia Hultin

Konsert på Midsommargården i juni 2009

Hägerstens Botaniska Trädgård är ett musik- och konstprojekt som anlagts och sköts av Johan Eriksson, Sofia Hultin och Ingela Ihrman. Trädgårdsmediet erbjuder ett mycket stort handlingsutrymme. Den som anlägger en trädgård har har samma position som konstnären när det gäller rätten att definiera sig själv och sin verksamhet. Konst är konst för att någon säger att det är konst. Vem som helst kan lägga tre stenar i en rad och hävda – Det här är min trädgård.

Till skillnad från många andra botaniska trädgårdar lägger Hägerstens Botaniska inte stor vikt vid namngivning, klassificering och ursprung. Istället är vi måna om att hålla vår samling osorterad. Här finns plats för både det vanliga och det annorlunda.

Tillämpandet av växelbruk innebär att trädgården flyttas runt till de platser som behöver den mest. Än så länge har den planterats på Gävle Konstcentrum, på Liljevalchs vårsalong 2010, på Supermarket, Konstfacks Vårutställning 2010, i en etta i Årsta, i shoppinggallerian Linden i Norrköping, Konsthuset i Uppsala samt på några klubbars scener i Stockholm.

Hägerstens Botaniska är en musikgrupp med rötter i trädgårdens näringsrika jord. Berättelser om ensamhet, förhoppningar och tröst blandas med doften av gröna blad och dånet från motorvägen bortom Hökmossen. Sofia Hultin och Johan Eriksson skriver och spelar musiken. I januari 2010 släpptes deras första skiva. Några låtar finns även på myspace.com/hagerstensbotaniska. Bli gärna vän med oss på Facebook om du vill ha information spelningar och andra nyheter.